Waarom is hygiëne belangrijk in de voedingsindustrie?

Voedselveiligheid en -hygiëne zijn voor bedrijven van cruciaal belang om de gezondheid van de consument te beschermen tegen ziekten en voedselvergiftiging. Wanneer voedsel besmet is met bacteriën of virussen, kan voedselvergiftiging optreden en gezondheidsproblemen veroorzaken voor de consument. Meestal kan voedselvergiftiging binnen een week thuis worden behandeld, maar soms kan voedselvergiftiging ernstig zijn en dringende medische hulp vereisen. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe de consument tegen voedselvergiftiging kan worden beschermd.

Daarom moeten levensmiddelenbedrijven voorzichtig zijn bij de levering van levensmiddelen aan de consument en ervoor zorgen dat voedselveiligheid en hygiëne de topprioriteit van het bedrijf zijn.

Voedselveiligheid en hygiënische praktijken

Een veilige en hygiënische werkplek draagt bij tot de productiviteit van de werknemers. Daarom zal een voedselveiligheids- en hygiënebeleid ervoor zorgen dat alle werknemers weten hoe zij kunnen bijdragen tot goede werkpraktijken. Het voedselveiligheids- en hygiënebeleid op uw werkplek moet de volgende belangrijke beginselen omvatten

Schoon werkgebied

Zorg ervoor dat de ruimte waar je werkt schoon en hygiënisch is. Dit omvat grondige reiniging en desinfectie van werkruimten, keukengerei en apparatuur vóór het koken, tussen de taken en na het koken.

Voordat met voedsel wordt gewerkt, moet keukengerei en -apparatuur, zoals snijplanken, messen en mixers, grondig worden gereinigd. Zo moet bijvoorbeeld een aparte snijplank worden gebruikt of moet rauwe kip en groente grondig worden schoongemaakt tussen twee stukken. Als dit niet gebeurt, worden bacteriën van de rauwe kip overgebracht op de groenten en is er sprake van kruisbesmetting van het voedsel.

Persoonlijke hygiëne voor werknemers in de voedingssector

  • Ervoor zorgen dat het personeel dat met voedsel omgaat een goede persoonlijke hygiëne heeft. Dit omvat:
  • Haar vastbinden om ervoor te zorgen dat er geen haar in het eten valt.
  • Was voor, tijdens en na het hanteren van voedsel je handen grondig met zeep en warm water om te voorkomen dat bacteriën op uw handen op het voedsel worden overgedragen.
  • Draag schone kleren naar het werk om te voorkomen dat bacteriën op je kleren worden overgedragen op het voedsel.
  • Als je voedsel met je blote handen aanraakt, draag dan handschoenen.

APREcoocking! beschikt over een professioneel en goed opgeleid team dat zich bezighoudt met de voedselbereiding volgens strikte hygiëne- en reiniging maatregelen. Je hoeft je geen zorgen te maken, wij brengen veiligheid op het hoogste niveau!